ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πρόσκληση σε ομιλία για την Ιστορία των Μαθηματικών στο Πολυτεχνείο

Σας προσκαλούμε στην ομιλία  

Η ίδρυση του Πολυτεχνείου και οι πρώτοι καθηγητές μαθηματικών

Με ομιλήτρια την τ. καθηγήτρια του ΕΜΠ και ιστορικό των μαθηματικών κ. Χριστίνα Φίλη

Η ομιλία θα γίνει την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 12.30 στην Αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Μαθηματικών, κτίριο Ε, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Η ομιλία γίνεται σε συνδιοργάνωση του Τομέα Μαθηματικών της ΣΕΜΦΕ με τον Σύνδεσμο Greek Women in Mathematics. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας webex:

https://centralntua.webex.com/meet/sofial

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Με την εγκαθίδρυση  των Βαυαρών  επιτακτική αναδύθηκε  η ανάγκη θέσπισης τεχνικής παιδείας στο νεοσύστατο  ελληνικό  κράτος. Ο  Φρ. φον Τσέντνερ  το 1837 συλλαμβάνει την ιδέα για την ίδρυση τεχνικού σχολείου, το οποίο θα λειτουργούσε μόνο τις Κυριακές και τις εορτές. Τα διδασκόμενα  μαθήματα  ήταν στοιχειώδη αριθμητική και γεωμετρία, ιχνογραφία , στοιχεία γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου κ.α. Δίδασκαν  οι  αδελφοί Ηansen, o ίδιος o Zentner  και αρκετοί αξιωματικοί.
Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργεί ως μια στοιχειώδης σχολή  τεχνικής επιμόρφωσης. Μετά την εκθρόνιση του Ὀθωνα το Πολυτεχνείο  αναδιοργανώνεται  και οι  σπουδές συστηματοποιούνται.
Αρχικά οι περισσότεροι καθηγητές που δίδαξαν μαθηματικά ήταν αξιωματικοί του μηχανικού  προερχόμενοι από την ΣΣΕ. Ο Αντώνιος Δαμασκηνός (1840??-1919??), συγγραφέας πολλών πραγματειών, θα διορισθεί  το 1877  και  θα διδάξει  ανάλυση και τριγωνομετρία. Το 1884  θα τον διαδεχθεί ο Κυπάρισσος Στέφανος  (1857-1917), ο οποίος εκπροσωπεί  πιά το πρότυπο του διδάσκοντα ερευνητή.
Στην διαδικασία της διαδοχής του το 1916 θα  υποβάλουν υποψηφιότητα οι σημαντικότεροι μαθηματικοί της εποχής Π. Ζερβός, Γ. Ρεμούνδος Ν.Ι. Χατζηδάκις, ενώ για πρώτη φορά τίθεται το ερώτημα αν οι μέλλοντες μηχανικοί χρειάζονται να διδάσκονται καθαρά ή εφαρμοσμένα μαθηματικά.