Νέα

Σύστημα Τηλεπισκόπησης laser (lidar) του Ε.Μ.Π. στη Β.Α. Γροιλανδία (Ιούλιος-Αύγουστος 2024)

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου CleanCloud (Horizon Europe) το Εργαστήριο Οπτοηλεκτρονικής, Laser και Εφαρμογών τους, του ΕΜΠ (Τομέας Φυσικής), υπό τον Καθηγητή του ΕΜΠ Αλέξανδρο Παπαγιάννη και Επισκέπτη Καθηγητή στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης (École Polytechnique Fédérale de Lausanne-EPFL), εγκατέστησε την άνοιξη του 2024 το πρώτο σύστημα lidar στον ερευνητικό σταθμό Villum Research Station του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία) στη Βορειο-Ανατολική Γροιλανδία.

https://mediaspace.epfl.ch/media/CleanCloud%20Villum%20Summer%20Campaign%20(Lidar%20Setup)/0_ho0ujb2z

david gross cropped

Άποψη το Ερευνητικού Σταθμού VRS στο Villum (Β.Α. Γροιλανδία) (Πηγή: Ρωμανός Φωσκίνης, 2024).

Το σύστημα lidar μελετά την κατακόρυφη κατανομή των αερολυμάτων και το ύψος του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος στην Αρκτική περιοχή, με στόχο να διερευνηθεί ποιό είδος αερολυμάτων αλληλεπιδρά με τα νέφη και σε συνδυασμό με άλλα όργανα, να μελετηθεί η επίδρασή τους στο παγκόσμιο κλίμα κατά τις επόμενες 10-ετίες, όταν θα έχουν μειωθεί οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα.

Το πείραμα αυτό συνεχίζεται το καλοκαίρι (15 Ιουλίου – 15 Αυγούστου 2024) στην ίδια Αρκτική περιοχή και ακολούθως, φέτος το φθινόπωρο, στον ερευνητικό σταθμό μελέτης της κλιματικής αλλαγής του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος στην κορυφή του Χελμού σε υψόμετρο 2.350 μέτρων.

Το πείραμα CleanCloud Horizon Europe, από την πλευρά του EPFL, συντονίζεται από τους καθηγητές του, Α. Νένε, A. Berne και J. Schmale και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ERC- PyroTrach που συντονίζει ο Α. Νένες, ως ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ITE/IEXMH) με έδρα την Πάτρα.