Νέα

Αποστολή συστήματος LiDAR ΕΜΠ στο Βόρειο Πόλο

Ο Καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγιάννης (Ομάδα LiDAR, Εργαστήριο Οπτοηλεκτρονικής, Laser και Εφαρμογές τους, Τομέας Φυσικής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ΕΜΠ), στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CleanCloud Horizon-2020 συμμετέχει σε ερευνητική αποστολή στον ερευνητικό σταθμό Villum (https://villumresearchstation.dk), Βόρεια Γροιλανδία (81°36’ N, 16°40’ W).

H Ομάδα LiDAR του ΕΜΠ αποστέλλει ένα σύστημα LiDAR για την πρώτη, παγκοσμίως, μέτρηση της κατακόρυφης κατανομής των αερολυμάτων και του ύψους του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος σε μια περιοχή που τόσο πολύ γειτνιάζει στον Βόρειο Πόλο. Οι μετρήσεις με το σύστημα LiDAR θα πραγματοποιούνται σε συνεχή βάση από τον Ρωμανό Φωσκίνη (Δρ. ΕΜΠ) μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης (École Polytechnique Fédérale de Lausanne - EPFL).

Το ερευνητικό έργο CleanCloud (https://projects.au.dk/cleancloud) στοχεύει στην προώθηση και κατανόηση των διεργασιών μεταξύ αερολυμάτων και νεφών στο πλαίσιο της μετάβασης προς το καθεστώς της απολιγνητοποίησης. Τελικός στόχος του έργου είναι η μείωση των αβεβαιοτήτων στα κλιματικά μοντέλα μέσω της καλύτερης αναπαράστασης των διεργασιών μεταξύ αερολυμάτων και νεφών ώστε να επιτευχθούν καλύτερες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις του παγκόσμιου κλίματος.

Η Σχολή συγχαίρει τον Καθηγητή κ. Παπαγιάννη και την ομάδα του