Νέα

Διεθνής διάκριση για την έρευνα Σύντηξης στο ΕΜΠ

Το έργο GOSARIT χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα
Enabling Research της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Σύντηξης EUROfusion

Η ερευνητική ομάδα Σύντηξης του ΕΜΠ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τομέα Μηχανικής της ΣΕΜΦΕ Γ. Κομίνη, απέσπασε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού προγράμματος Enabling Research του EUROfusion για το έργο "GOSARITGeometric Orbital Spectrum Analysis of Resonant Ion-Mode Interactions and Transport in Tokamaks and Stellarators". Το πρόγραμμα Enabling Research υποστηρίζει πρωτοποριακές και υψηλού επιστημονικού ρίσκου προτάσεις, με στόχο την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και μεθοδολογιών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας για τη σύντηξη.

Το έργο υλοποιείται από μια διεθνή ομάδα 11 ερευνητών από τις Σχολές ΕΜΦΕ και ΗΜΜΥ του ΕΜΠ, τα Ιταλικά ερευνητικά κέντρα ENEA Frascati (Rome) και Consorzio RFX (Padova), και το Γερμανικό Max Planck Institute for Plasma Physics (Greifswald).

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι ερευνητές, Δρ. Π. Ζεστανάκης και Δρ. Γ. Αναστασίου θα συντονίσουν την ανάπτυξη νέων θεωρητικών και υπολογιστικών εργαλείων για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης ενεργητικών ιόντων με κύματα και αστάθειες πλάσματος στους δύο βασικούς τύπους διατάξεων μαγνητικού περιορισμού για την θερμοπυρηνική σύντηξη, τα tokamaks και τα stellarators.

Η επιτυχία αυτή αναδεικνύει τη δυναμική παρουσία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη παραγωγής ενέργειας μέσω σύντηξης, ενός από τους πλέον φιλόδοξους επιστημονικούς και τεχνολογικούς στόχους της εποχής μας.